Utfasning av farliga kemikalier

En stor del av alla produkter som vi kommer i kontakt med innehåller kemikalier. Vissa av dessa kemikalier, särskilt så kallade "evighetskemikalier” såsom PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), är mycket skadliga för människors hälsa och miljö. Etikrådet samarbetar därför sedan 2023 med ett 50-tal internationella investerare inom Investor Initiative on Hazardous Chemicals (IIHC) som koordineras av ChemSec.

En stor del av alla produkter som vi kommer i kontakt med innehåller kemikalier. Vissa av dessa kemikalier, särskilt så kallade ”evighetskemikalier” såsom PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), är mycket skadliga för människors hälsa och miljö. Etikrådet samarbetar därför sedan 2023 med ett 50-tal internationella investerare inom Investor Initiative on Hazardous Chemicals (IIHC) som koordineras av ChemSec.

Bakgrund

Användningen av farliga kemikalier kopplas till negativa konsekvenser för såväl människors hälsa som för den biologiska mångfalden där exempelvis insekter, pollinatörer och fågelpopulationer påverkas negativt. Därtill kräver produktionen av kemikalier energikrävande processer samt fossil olja och gas som insatsvaror i produktionen, vilket i sin tur leder till att kemikaliebranschen utgör en av de största utsläpparna av koldioxid globalt.

Produktionen av kemikalier har ökat markant sedan 1950-talet, och produktionen spås bli tre gånger så stor till 2050 jämfört med 2010. Samtidigt bedömer forskare att förekomsten av farliga kemikalier i omlopp redan överskridit gränsen för vad som anses vara säkert ur ett planetärt perspektiv. Särskilt produktionen och användningen av så kallade per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) – även ibland kallade evighetskemikalier på grund av dess egenskap att de inte bryts ned i naturen – är problematisk. Eftersom dessa kemikalier inte bryts ner har de en kumulativ påverkan som koncentreras genom föda i näringskedjan. Många av dem har allvarlig inverkan på människors och djurs hälsa, inklusive olika former av cancer och minskad fertilitet. PFAS ingår exempelvis som ingredienser i brandsläckningsskum och kosmetika. PFAS finns i och ackumuleras i färskvattnet och finns i dricksvatten världen över. Dessa kemikalier har också negativ påverkan på vattenbaserade ekosystem.

Etikrådet har valt att arbeta med den icke vinstdrivande organisationen ChemSec i projektet Investor Initiative on Hazardous Chemicals (IIHC) inom fokusområdet Vatten. Bolag som utvecklar och producerar farliga kemikalier är exponerade mot finansiella risker i form av exempelvis stämningar och regulatoriska inskränkningar av användningen av dessa kemikalier, utöver ryktesrisken som följer av att vara associerad med farliga kemikalier. Investerare är exponerade mot dessa systemrisker direkt (genom ägande i bolag som producerar farliga kemikalier) samt indirekt (genom ägande i bolag som på olika sätt drabbas negativt av användningen av farliga kemikalier).

Etikrådets arbete inom IIHC syftar till att förmå ledande kemikalieproducenter att minska dessa effekter och uppmuntra en omställning till säkrare alternativ för att hantera såväl hållbarhetsrelaterade som finansiella risker kopplat till användningen av farliga kemikalier.

Mål för projektet

Målet för Etikrådets medverkan i IIHC och arbete i projektet Skadliga kemikalier är att bidra till att påverka de bolag som omfattas av IIHC att fasa ut användningen av farliga kemikalier för att på så sätt hantera och reducera kemikaliernas negativa påverkan på människor och miljö och därigenom även hantera juridiska och finansiella risker.

Arbetet i projektet fokuserar på tre konkreta delmål, där bolagen ska:

  • öka transparensen avseende bolagets exponering mot farliga kemikalier
  • publicera en tidsbunden utfasningsplan av produkter innehållande så kallade evighetskemikalier. En sådan plan ska innehålla tydliga indikatorer för att möjliggöra uppföljning
  • utveckla säkrare alternativ till farliga kemikalier.

Bolagen utvärderas årligen avseende uppfyllnad av delmålen genom ChemScore, läs mer här.

Resultat 2023

Etikrådet anslöt till IIHC i samband med att det lanserades under 2023 och under året har brev skickats till bolagen där de uppmanas leverera på de uppsatta delmålen. Bolagsmöten har hållits med 15 bolag, med utgångspunkt i utvärderingen och där deras arbete med utfasning av farliga kemikalier, eller avsaknad därav, diskuterades. Ett bolag har under året annonseratatt man helt fasar ut PFAS.

Nästa steg

Etikrådet kommer att delta i uppföljningen av svar från bolag och fortsätta dialogen med berörda bolag, och samtidigt verka för ökad medvetenhet och kompetens inom farliga kemikalier.

Om Investor Initiative on Hazardous Chemicals

Samtliga fyra AP-fonder samt Etikrådet är aktiva medlemmar i Investor Initiative on Hazardous Chemicals (IIHC), ett samarbete mellan mer än 50 internationella investerare med ett sammanlagt kapital på över 11 000 miljarder USD under förvaltning eller i rådgivning.

IIHC för dialog med kemiföretag för att öka transparensen och verka för en minskning av produktionen av så kallade ”evighetskemikalier”. Extremt stabila (persistenta) kemikalier ackumuleras i miljö, människor och djur och utgör därmed allvarliga hälsorisker. IIHC koordineras av ChemSec, som är experter på farliga kemikalier. IIHC arbetar för en minskad påverkan på människor och miljö från tillverkning av farliga kemikalier, och därigenom också för att minska investeringsrisker i kemikaliebolag.

Genom IIHC får Etikrådet tillgång till experter på området, hjälp med koordinering av bolagsdia loger och analys av bolagens arbete relaterat till de uttryckta förväntningarna. Experter från IIHC deltar också vid enskilda bolagsdialoger.

Läs mer om IIHC här.