Omställning i utsläppstunga branscher – dialog i hela värdekedjan

Klimatomställningen kräver betydande och snabba åtgärder. Stater behöver införa tydliga styrmedel, konsumenter och allmänheten i stort behöver ändra sina konsumtions- och beteendemönster och många bolag behöver förändra sina affärsmodeller. För långsiktiga investerare som AP-fonderna är det viktigt att de bolag man äger hanterar klimatrisker på ett ansvarsfullt sätt. Omställningen är systemkritisk och Etikrådet arbetar för att aktörer i utsläppstunga branscher ska samverka och ta fram handlingsplaner som möjliggör omställningen.

Klimatomställningen kräver betydande och snabba åtgärder. Stater behöver införa tydliga styrmedel, konsumenter och allmänheten i stort behöver ändra sina konsumtions- och beteendemönster och många bolag behöver förändra sina affärsmodeller. För långsiktiga investerare som AP-fonderna är det viktigt att de bolag man äger hanterar klimatrisker på ett ansvarsfullt sätt. Omställningen är systemkritisk och Etikrådet arbetar för att aktörer i utsläppstunga branscher ska samverka och ta fram handlingsplaner som möjliggör omställningen.

Bakgrund

För många utsläppstunga branscher kan omställningen till ett lågfossilt samhälle vara mycket komplex och kostsam. Det är krävande för enskilda bolag att ta fram handlingsplaner för hur de på bästa sätt ska klara omställningen, eftersom de också är beroende av andra aktörers beslut och aktiviteter. Ofta krävs innovation och teknologi som fortfarande är under utveckling. Det finns ett stort behov hos investerare, bolag, bolags leverantörer och kunder samt andra branschaktörer att samverka för att identifiera och prioritera tekniker, aktiviteter och åtgärder för att en hel bransch ska lyckas med omställningen.

Mål för projektet

Mål för projektet Global Sector Strategies som verkar inom det globala investerar samarbetet Climate Action 100+ är att bolag, investerare, beslutsfattare och andra aktörer ska samverka för att ta fram praktiska omställningsplaner till ett lågfossilt samhälle och därefter följa upp att dessa genomförs. Projektet tar även fram och publicerar förväntansdokument inom utsläppstunga branscher.

Projektet planerar att låta olika aktörer i en branschs värdekedja träffas för att ta fram gemensamma handlingsplaner. Genom koordinerad samverkan hjälper investerare bolagen att öka takten och omfattningen av omställningen inom respektive bransch. I fokus är utsläppsintensiva sektorer som energi och kraftbolag, tunga transporter, stål, cement, livsmedel, bilar, gruvor, kemisk industri samt sjö- och flygtransporter.

Resultat 2023

För att påskynda klimatomställningen i särskilt utsatta branscher stöttar Global Sector Strategies bolag och deras värdekedjor för att de tillsammans ska utveckla genomförbara omställningsplaner. Arbetet bedrivs av investerare med djup branschkunskap inom dessa sektorer och i samverkan med andra investerare, experter och bolag. Under 2023 fortsatte insatserna för att utveckla arbetet med befintliga och nya förväntansdokument.

Publicerade förväntansdokument:

Etikrådet har noga följt utvecklingen i syfte att identifiera var i CA 100+:s sektorarbete som Etikrådet ska fokusera sina insatser. Individuella AP-fonder deltar även löpande i CA 100+.

Nästa steg

Arbete kring såväl framtagandet av ytterligare förväntansdokument som aktiviteter kopplade till identifierade branscher förväntas fortsätta under 2024.

Om Climate Action 100+

Klimatomställningen går för långsamt och för att motverka klimatomställningens negativa effekter krävs kraftfulla och snabba åtgärder. Stater måste bedriva en politik som främjar en rättvis omställning, individer måste ändra sina konsumtions- och beteendemönster och bolag måste hantera klimatrisker på ett ansvarsfullt sätt. Climate Action 100+ (CA 100+) lanserades 2017 och har vuxit till det största initiativet för investerarengagemang mot klimatförändringen. CA 100+ involverar omkring 700 investerare, som tillsammans har mer än 68 000 miljarder USD i förvaltat kapital. Samtliga AP-fonder deltar i CA 100+.

Investerarsamverkan inom CA 100+ arbetar för att påverka de största börsnoterade utsläpparna av växthusgaser till att minska sina utsläpp och ställa om sina verksamheter. Investerarna bedriver flera olika typer av påverkansarbete med målet att börsbolag ska förbättra styrningen av sin verksamhet, minska utsläppen och publicera mer transparent data och redovisning om bolagets arbete med detta. CA 100+ fokuserar på 170 bolag som bedöms spela en central roll i omställningen till en ekonomi med nettonollutsläpp av växthusgaser.

Åtaganden om nettonollutsläpp

2017 hade endast fem bolag åtagit sig att minska sina utsläpp av växthusgaser till nettonoll. 2022 visade genomlysningen att 75 procent av CA 100+ bolagen hade gjort åtaganden om nettonollutsläpp till senast 2050 eller tidigare. Åtaganden om nettonollutsläpp motsvaras dock ännu inte av utveckling och implementering av trovärdiga bolagsstrategier för att minska växthusgasutsläppen. Även om externa faktorer, som den pågående energikrisen, ökar trycket för omställning så måste bolagen med kraft prioritera utveckling och genomförande av trovärdiga bolagsstrategier för minskade utsläpp av växthusgaser. Där ingår exempelvis att bolagen ska besluta om kort- och medelfristiga mål för utsläppsminskningar, att de ska inkludera alla materiella utsläpp, inklusive scope 3-utsläpp och att bolagens investeringsstrategier ska anpassas till deras utsläppsmål av växthusgaser. Etikrådet konstaterar att det sker fortsatta framsteg när det gäller bolagens åtaganden om nettonollmål för utsläpp av växthusgaser. För många bolag går dock implementeringen långsamt. Arbetet med att utveckla och genomföra relevanta strategier samt investeringsplaner för minskade växthusgasutsläpp brådskar.

Genom CA 100+ får Etikrådet tillgång till experter på området, hjälp med koordinering av bolagsdialoger och analys av bolagens arbete relaterat till de uttryckta förväntningarna. Experter från CA 100+ deltar också vid enskilda bolagsdialoger.

Läs mer om Climate Action 100+ här.