Ansvarfull utvinning av kritiska metaller och mineraler

Utvinning av råvaror är viktig för det moderna samhället och en utbyggnad av utvinningskapaciteten är nödvändig för att möjliggöra en klimatomställning och uppnå målen i Parisavtalet. Men en kapacitetsutbyggnad kommer medföra ökade sociala och miljömässiga utmaningar, vilka kan utmana både samhällets förtroende för bolagen liksom bolagens framtida tillväxt om dessa inte hanteras på ett bra vis.

Utvinning av råvaror är viktig för det moderna samhället och en utbyggnad av utvinningskapaciteten är nödvändig för att möjliggöra en klimatomställning och uppnå målen i Parisavtalet. Men en kapacitetsutbyggnad kommer medföra ökade sociala och miljömässiga utmaningar, vilka kan utmana både samhällets förtroende för bolagen liksom bolagens framtida tillväxt om dessa inte hanteras på ett bra vis.

Bakgrund

Etikrådet har haft en ledande roll i att etablera en global öppen databas med information om gruvors avfallsdammar, en första global standard för gruvors avfallsdammar samt ett institut som säkerställer att den globala standarden för avfallsdammar efterlevs av bolag. 2021 avslutade Etikrådet detta omfattande påverkansarbete, som då gick in i en förvaltande fas. Som en uppföljning till det framgångsrika arbetet är Etikrådet med och startar upp Global Investor Commission on Mining 2030.

Mining 2030 är ett samarbete som leds av investerare och som syftar till att definiera och verka för en vision om en socialt och miljömässigt ansvarstagande gruvsektor och hur det kan realiseras till 2030. Gruvindustrin spelar en avgörande roll i klimatomställningen och Mining 2030 vill säkerställa att sektorn bidrar till omställningen på ett långsiktigt hållbart sätt. Utvinningen av råvaror är viktig för det moderna samhället och en utbyggnad av utvinningskapaciteten är nödvändig för att uppnå målen i Parisavtalet. Ett tecken på detta är regeringars och bolags tilltagande ansträngningar att säkra tillgången till de metaller och mineraler som krävs för att en klimatomställning ska kunna genomföras och nettonollåtaganden uppfyllas. Biltillverkares förmåga att möta efterfrågan på nya elfordon kommer exempelvis delvis att bero på tillgången på råvaror som krävs för fungerande batterier. Enligt olika bedömningar kommer utvinning av litium behöva öka med 880 procent och grafit med över 900 procent från 2020 till 2030. (Källa: The Global Investor Commission on Mining 2030)

Även med en betydligt högre grad av återvinning, ökad effektivitet i mineralanvändningen och möjligheter att byta ut nyckelmineraler mot andra mineraler är vägen till nettonoll beroende av en betydande utbyggnad av gruvnäringen. Samtidigt finns det ett antal sociala och miljömässiga utmaningar för gruvindustrin att hantera. Dessa innebär både utmaningar för bolagens framtida verksamhet, samhällets acceptans och förtroende för gruvindustrin samt att minimera negativa konsekvenser för miljö och människor.

Mål för projektet

Specifikt syftar Mining 2030 till att gruvindustrin:

  1. Har en ”social license to operate”, det vill säga en samhällelig acceptans och förtroende för sin verksamhet.
  2. Kan möta samhällets ökade efterfrågan på ett ansvarsfullt sätt utan att bidra till konflikt eller korruption.
  3. Agerar på ett sätt som respekterar de planetära gränserna.
  4. Bidrar positivt till social och miljömässig utveckling, idag och imorgon.

Ett viktigt uppdrag Mining 2030 har är också att identifiera och utvärdera på vilket sätt olika gruvstandarder kan bidra till att utveckla bästa praxis i branschen.

Resultat 2023

Initiativet har under 2023 inlett ett arbete med en förstudie som syftar till att förstå tillgång och efterfrågan på kritiska mineraler för energiomställningen, både nu och i framtiden, och kommer att bidra till en förståelse för viktiga utmaningar för gruvsektorn när det gäller att möta den efterfrågan. Etikrådet har genom sin medverkan i initiativets styrgrupp varit delaktig i arbetet som lett fram till initiativets lansering.

Nästa steg

Nästa steg är att utveckla Mining 2030:s verksamhet inklusive att möjliggöra för kunskaps- och erfarenhetsutbyten mellan intressenter. Arbetet med förstudien avseende tillgång och efterfrågan på kritiska mineraler för energiomställningen samt gruvindustrins framtida utmaningar fortsätter under 2024.

Om Mining 2030

Mining 2030 är ett samarbetsinitiativ som leds av investerare och som syftar till att definiera och verka för en vision för en socialt och miljömässigt ansvarsfull gruvsektor till 2030. Mining 2030, som startades under 2022, har identifierat tio systemrisker med koppling till gruvindustrin och till den nödvändiga omställning till ett lågfossilt samhälle som måste ske. Gruvindustrin spelar en avgörande roll i klimatomställningen och Mining 2030 vill säkerställa att sektorn bidrar till omställningen på ett långsiktigt hållbart sätt. Mining 2030 har även ett viktigt uppdrag att identifiera och utvärdera på vilket sätt olika standarder kan bidra till att utveckla bästa praxis i branschen.

Mining 2030 stöds av investerare som represen terar ett samlat kapital under förvaltning på 11 000 miljarder USD. Under 2023 har det rekryterats en kommission bestående av cirka 25 personer från bolag, akademin, intresseorganisationer och finansbranschen. Mining 2030 ger Etikrådet en möjlighet att bygga vidare på och dela erfarenheter från dess tidigare arbete med gruvors avfallsdammar och dra lärdomar från andra intressenter inom gruvnäringen. Etikrådet är en del av Mining 2030:s styrgrupp.

Läs mer om Mining 2030 här.