Techbolag och mänskliga rättigheter

Informationsteknik är integrerat som en naturlig del av människors vardag i hela världen. Internet och sociala medier har därmed blivit en del av det ekonomiska och sociala samhället, vilket innebär både möjligheter och utmaningar inom hållbarhet. Etikrådet har lanserat ett nytt proaktivt internationellt samverkansprojekt med ett antal investerare i syfte att föra påverkansdialoger med stora techbolag med målet att bolagen ska stärka och anpassa sitt arbete kring mänskliga rättigheter.

Informationsteknik är integrerat som en naturlig del av människors vardag i hela världen. Internet och sociala medier har därmed blivit en del av det ekonomiska och sociala samhället, vilket innebär både möjligheter och utmaningar inom hållbarhet. Etikrådet har lanserat ett nytt proaktivt internationellt samverkansprojekt med ett antal investerare i syfte att föra påverkansdialoger med stora techbolag med målet att bolagen ska stärka och anpassa sitt arbete kring mänskliga rättigheter.

Bakgrund

För att säkerställa en långsiktigt hållbar verksamhet behöver techbolagen, på ett ansvarsfullt sätt, förstå och hantera risker kopplade till mänskliga rättigheter och samhällspåverkan. De stora techbolagen, bland annat Alphabet (Google), Meta Platforms (Facebook) och Microsoft skapar stora möjligheter genom att tillgängliggöra information till allmänheten. Detta främjar bland annat mänskliga rättigheter, demokrati och ett öppet samhälle men medför även nya frågeställningar.

Hållbarhetsutmaningarna är kopplade till komplexa frågor som hantering och kommersialisering av personuppgifter, extremism och terrorism, valmanipulation och andra allvarliga konsekvenser för utsatta människor och riskgrupper, inte minst barn och ungdomar. Andra utmaningar rör datahantering och spridning av åsikter; effekter av innehållsmoderering som kan leda till diskriminering, samt ensidig åsiktsspridning som kan leda till polarisering och kränkning av mänskliga rättigheter. På systemnivå finns det utmaningar kring bolagens riskhantering för att skydda demokrati och sunda samhällsstrukturer.

Lagstiftare och tillsynsmyndigheter har haft svårt att etablera regelverk och kontrollsystem i takt med den snabba teknikutvecklingen. Techbolagen har vuxit snabbt på förhållandevis kort tid, verksamheterna är dynamiska, diversifierade, globala och tekniskt komplexa. I många fall kan grundorsakerna till mänskliga rättighetsrisker härledas till bolagens affärsmodeller, företagskultur, styrning och ersättningsvillkor.

Mål för projektet

Projektet bygger på ett ramverk som Etikrådet utvecklat med stöd i bland annat det förväntansdokument som Etikrådet arbetade fram tillsammans med Danish Institute for Human Rights (DIHR), Tech giants and human rights: Investor expectations. Detta beskriver Etikrådets och andra investerares långsiktiga förväntningar på hur tech-sektorn ska arbeta strategiskt med mänskliga rättigheter. Etikrådets mål för projektet är att techbolagen ska stärka och anpassa sitt hållbarhetsarbete kring mänskliga rättig heter så att verksamheterna bedrivs i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter (UNGP). Etikrådet vill även bidra till att bolagen får ett ökat fokus på att förstå och hantera systemrisker kopplade till internetplattformarnas användning och roll i samhället.

Resultat 2023

Samverkan mellan intressenter ökar vanligtvis potentialen för att främja positiv förändring, särskilt i komplexa och globala frågor som de stora techbolagens påverkan på mänskliga rättigheter. Redan när Etikrådet bestämde omfattning, struktur och mål för samverkansprojektet samrådde därför Etikrådet med flera investerare med mycket erfarenhet på det aktuella området och andra experter för att säkerställa linjering i frågeställningar och vedertagen bästa praxis samt för att undvika onödiga dubbleringar. Etikrådet byggde också upp ett starkt investerarnätverk inför lansering en och tillkännagav i mars 2023 samarbetet med stöd av över 30 andra stora institutionella investerare, som tillsammans representerar mer än 7 000 miljarder euro i förvaltat kapital.

Att utnyttja synergier mellan olika intressenter har fortsatt vara en hörnsten i projektet Mänskliga rättigheter och Tech-bolagen under hela 2023. Etikrådet anordnade tre kunskapsbyggande seminarier för de medverkande internationella investerarna i projektet och för AP-fondernas förvaltningsorganisationer. Etikrådet upprätthöll också aktiv kontakt med investerarinitiativ med liknande inriktning och presenterade för FN:s B-Tech-projekt vid tre tillfällen.

Under 2023 tillsatte Etikrådet de investere som skulle leda bolagsdialogerna och vilka investerare som skulle medverka i respektive dialoggrupp. Detta gjordes för samtliga sju bolag som ingår i projektet. Under 2023 hölls initiala samtal med tre bolag.

Nästa steg

Framåt ligger fokus på bolagsdialogerna, fortsatta samverkansfrämjande aktiviteter, kompetensbyggande insatser och att kartlägga bolagens framsteg i förhållande till de uppsatta målen.