Vatten som kritisk resurs

Vatten av god kvalitet och i tillräcklig mängd är avgörande för allt från hälsa och sanitet till livsmedelsproduktion och kraftproduktion. Vatten påverkas också av andra globala utmaningar och risker, däribland klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, och fattigdom. Hur vatten som resurs hanteras och värderas har betydande konsekvenser för såväl samhällen som bolag och ekonomin i stort.

Vatten av god kvalitet och i tillräcklig mängd är avgörande för allt från hälsa och sanitet till livsmedelsproduktion och kraftproduktion. Vatten påverkas också av andra globala utmaningar och risker, däribland klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, och fattigdom. Hur vatten som resurs hanteras och värderas har betydande konsekvenser för såväl samhällen som bolag och ekonomin i stort.

Bakgrund

Vattenbrist kan ses som en avlägsen risk på många platser i utvecklade länder, inte minst med tanke på att cirka 71 procent av ytan på vår ”blå planet” är täckt av vatten. Men bara 3 procent av vattnet på jorden är sötvatten, och av det kan endast cirka 1,2 procent utan vidare behandling användas som dricksvatten. Samtidigt ökar efterfrågan och det industriella användandet av vatten snabbt, framför allt på grund av befolkningstillväxt, ekonomisk utveckling och nya konsumtionsmönster. Konsekvenserna blir att vatten är en knapp resurs och att vattenföroreningarna förvärras, något som i sin tur riskerar att påverka samhällen och miljö negativt.

Vattenrelaterade risker är därför en angelägen och eskalerande global utmaning, som också kommer att få betydande konsekvenser för bolag och investerare. Vissa verksamheter påverkas mer av vattenrisker än andra på grund av sitt läge och/eller beroende av stora mängder (och/eller högkvalitativt) vatten. Det är vanligtvis också dessa verksamheter som har störst potentiell påverkan på gemensamma vattenresurser. Det rör sig exempelvis om livsmedelsproduktion, modeindustrin, kraftproduktion och gruvdrift.

Hösten 2023 gick Etikrådet med i Ceres Valuing Water Finance Initiative som är ett globalt investerarlett projekt för att uppmuntra bolag med ett högt vattenfotavtryck att värdera och agera på vatten som en finansiell risk och driva den nödvändiga storskaliga förändringen för att bättre skydda jordens sötvattensystem. Projektet lanserades 2022.

Mål för projektet

Ett antal förväntningar på bolagen, rörande deras hantering av vatten som resurs, har tagits fram. Sammanfattningsvis behandlar de:

  • åtgärder för att begränsa nuvarande verksamhets påverkan på vattenkvalitet och vattentillgång
  • integrering av vattenförvaltning i affärsprocesser, inklusive styrelsetillsyn och relevanta policyer
  • insatser för att säkerställa tillgång till vatten och sanitet i bolagets värdekedjor
  • skydd av ekosystem, vilka är avgörande för den sötvattenförsörjning som bolagen är beroende av.

Resultat 2023

Under 2023 har det förts ett antal bolags dialoger och under hösten kom en första analys av hur bolagen presterar utifrån de uttalade förväntningarna (The Valuing Water Finance Initiative Benchmark). Där konstaterades bland annat att av de 72 bolagen var 42 bolag i början av sin resa, 19 bolag var på väg och resterande 11 bolag
var ”on track”. Inget bolag kvalificerade sig som ledande bolag men flera var nära.

Nästa steg

Projektet håller på att utöka antalet branscher och bolag samtidigt som arbetet fortsätter i de befintliga bolagsdialogerna under 2024.

Om Valuing Water Finance Initiative

I augusti 2022 lanserade Ceres ett investerardrivet projekt för att verka för en ansvarsfull förvaltning av gemensamma vattenresurser hos bolag med stora vattenavtryck – också motiverat av finansiella perspektiv. Satsningen fick namnet Valuing Water Finance Initiative och samlar 64 internationella investerare och pensionsfonder som gemensamt representerar ett förvaltat kapital på 9 800 miljarder USD. Projektet syftar till att uppmuntra bolagen att värdera och agera på vatten som en finansiell risk. Samtidigt bidrar bolag ofta positivt i den accelererande vattenkrisen och skyddar vattenresurser som deras verksamhet och deras globala leverantörskedjor är beroende av.

Genom projektet får Etikrådet tillgång till experter på området, hjälp med koordinering av bolagsdialoger och analys av bolagens arbete relaterat till de uttryckta förväntningarna. Experter från Ceres deltar också vid enskilda bolagsdialoger.

Läs mer om Valuing Water Finance Initiative här.